Podstawa branży chipsów dzięki gwarantowanej jakości
Lady Claire może być używana przez cały rok, dzięki czemu ziemniak ten jest atrakcyjny dla przemysłu spożywczego. Lady Claire zachowuje doskonały kolor smażenia aż do nowego sezonu, zapewniając godne zaufania dostawy surowca. Wysoka zawartość suchej masy i wczesna dojrzałość pozwalają na wybór optymalnego terminu zbioru.
Lady Claire | |
---|---|
Plon | Średni |
OWG | 436 |
Zawartość suchej masy % | 22 |
Dojrzałość | Wczesna/Średnio wczesna |
Okres uśpienia | Średnio długie |
Obicia (*1) | 8 |
Opryskiwanie (*1) | 7 |
Parch zwykły (*1) | 5 |
Parch prószysty (*1) | 8 |
Zaraza ziemniaka (*1) | 3 |
Wirus A (*1) | 9 |
Wirus X (*1) | 7 |
Wirus Y (*1) | 4 |
Kształt bulwy | Okrągły owalny |
Kolor skórki | Ciemnożółty |
Kolor miąższu | Jasnożółty |
Głębokość oczek | Płytkie |
Nicienie ziemniaka Ro1 (*1) | 9 |
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*1) | 1 |
Nicienie ziemniaka Pa2 (*1) | 1 |
Nicienie ziemniaka Pa3 (*1) | 1 |
Rak ziemniaka | Odporny |
(*1): 9= odporny, 1= bardzo podatny
Charakterystyka
▪ Odmiana chipsowa do całorocznego użytku
▪ Bulwy o przezroczystej skórce są okrągłe, owalne i łatwe do obierania
▪ Możliwość długiego przechowywania w temperaturze
6°C
▪ Przed sadzeniem należy pozwolić sadzeniakom obudzić się
▪ Odmiana potrzebuje solidnego program zwalczania zarazy
▪ Lady Claire jest podatna na niedobór magnezu