Rewolucja na rynku ziemniaków sałatkowych
Jazzy to druga wczesna odmiana, która daje bardzo dużą liczbę długich, owalnych bulw o kremowej skórce i jasnożółtym miąższu, dobrze nadających się do produkcji wysokiej jakości ziemniaków przeznaczonych do pakowania. Bulwy Jazzy mają doskonałe walory kulinarne, można je gotować na wiele różnych sposobów oraz można je wykorzystywać bezpośrednio po zbiorach i przez cały okres przechowywania. Dobra odporność na parch zwykły, jednak Jazzy jest podatna na zarazę liści i mątwik.
Jazzy | |
---|---|
Plon | Wysoki |
OWG | 340 |
Zawartość suchej masy % | 18,8 |
Dojrzałość | Wczesna/Średnia |
Okres uśpienia | Bardzo krótki |
Wskaźnik obić (*1) | 6 |
Wtórny wzrost (*2) | 6.7 |
Parch zwykły (*2) | 6.6 |
Zaraza ziemniaka (*2) | 2.8 |
Kształt bulwy | Podłużny |
Ilość bulw 50/+ | 19 |
Ilość bulw 40/70 | 61 |
Kolor skórki | Kremowy |
Kolor miąższu | Jasnożółty |
Głębokość oczek | Płytkie |
Jednolitość | Dobra |
Mycie | Bardzo dobre |
Wady wewnętrzne % | 1 |
Pustowatość % | 0 |
Typ kulinarny luty | Zwarty |
Kolor smażonych frytek październik (8°C) | 4 |
Kolor smażonych frytek luty (8°C) | 3 |
Kolor smażonych frytek maj (8°C) | 3 |
Nicienie ziemniaka Ro1 (*2) | 3 |
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*2) | |
Nicienie ziemniaka Pa2 (*2) | |
Nicienie ziemniaka Pa3 (*2) | 1 |
Rak ziemniaka wz 1 (D1) (*3) | 10 |
Rak ziemniaka wz 2 (G1) (*3) | 7 |
Rak ziemniaka wz 6 (O1) (*3) | 7 |
Rak ziemniaka wz 18 (T1) (*3) | 8 |
(*1): 0= brak, 50= poważne
(*2): 9= odporny, 1= bardzo podatny
(*3): 10= odporny, 3= bardzo podatny
Charakterystyka
▪ Niezwykle liczne i wyrównane bulwy
▪ Doskonałe właściwości kulinarne
▪ Niskie ryzyko obić
▪ Możliwość przechowywania przez cały sezon pod warunkiem odpowiednio szybkiego schłodzenia po zbiorze