Lady Amarilla Odmiany chipsowe


Pobierz pełny opis

Elastyczne zastosowanie i doskonała jakość przez cały rok 

Lady Amarilla to wczesna odmiana, która daje dobre plony o owalnych lub podłużnych owalnych, żółtych bulwach i o płytkich oczkach. Jakość bulw i zdolność przetwórcza są wysokie dzięki stabilnej suchej masie, niskiej zawartości cukru i dobrej odporności na obicia. Lady Amarilla może być przetwarzana poza polem poprzez długoterminowe przechowywanie, zapewniając wysoki stopień elastyczności zarówno dla plantatora, jak i przetwórcy. 

Lady Amarilla
PlonŚredni
OWG406
Zawartość suchej masy %22,1
DojrzałośćŚrednio wczesna
Okres uśpieniaDługi
Wskaźnik obić (*1)3
Wtórny wzrost (*2)7.4
Parch zwykły (*2)6.5
Zaraza ziemniaka (*2)4.0
Kształt bulwyOwalny
Ilość bulw 50/+74
Ilość bulw 40/7089
Kolor skórkiCiemnożółty
Kolor miąższuŻółty
Głębokość oczekPłytkie
JednolitośćDobra
Wady wewnętrzne %0
Pustowatość %1
Kolor smażonych frytek październik (8°C)8
Kolor smażonych frytek luty (8°C)8
Kolor smażonych frytek maj (8°C)7
Kolor smażonych frytek czerwiec (4°C)7
Nicienie ziemniaka Ro1 (*2)1
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*2)1
Nicienie ziemniaka Pa2 (*2)1
Nicienie ziemniaka Pa3 (*2)1
Rak ziemniaka wz 1 (D1) (*3)10
Rak ziemniaka wz 2 (G1) (*3)7
Rak ziemniaka wz 6 (O1) (*3)7
Rak ziemniaka wz 18 (T1) (*3)7

(*1): 0= brak, 50= poważne
(*2): 9= odporny, 1= bardzo podatny
(*3): 10= odporny, 3= bardzo podatny

Charakterystyka

▪ Wczesna dojrzałość i dobre właściwości przechowywania zapewniają długi okres przydatności do spożycia 
▪ Niska zawartość cukrów oraz stabilna jakość smażenia 
▪ Lady Amarilla może być przechowywana w niższych temperaturach dla zapewnienia najwyższej trwałości bez narażania koloru smażenia 
▪ Odmiana o wyśmienitej jakości smażenia i smaku 
▪ Stabilna sucha masa, niskie ryzyko obić i elastyczność użycia