Elastyczne zastosowanie i doskonała jakość przez cały rok
Lady Amarilla to wczesna odmiana, która daje dobre plony o owalnych lub podłużnych owalnych, żółtych bulwach i o płytkich oczkach. Jakość bulw i zdolność przetwórcza są wysokie dzięki stabilnej suchej masie, niskiej zawartości cukru i dobrej odporności na obicia. Lady Amarilla może być przetwarzana poza polem poprzez długoterminowe przechowywanie, zapewniając wysoki stopień elastyczności zarówno dla plantatora, jak i przetwórcy.
Lady Amarilla | |
---|---|
Plon | Średni |
OWG | 406 |
Zawartość suchej masy % | 22,1 |
Dojrzałość | Średnio wczesna |
Okres uśpienia | Długi |
Wskaźnik obić (*1) | 3 |
Wtórny wzrost (*2) | 7.4 |
Parch zwykły (*2) | 6.5 |
Zaraza ziemniaka (*2) | 4.0 |
Kształt bulwy | Owalny |
Ilość bulw 50/+ | 74 |
Ilość bulw 40/70 | 89 |
Kolor skórki | Ciemnożółty |
Kolor miąższu | Żółty |
Głębokość oczek | Płytkie |
Jednolitość | Dobra |
Wady wewnętrzne % | 0 |
Pustowatość % | 1 |
Kolor smażonych frytek październik (8°C) | 8 |
Kolor smażonych frytek luty (8°C) | 8 |
Kolor smażonych frytek maj (8°C) | 7 |
Kolor smażonych frytek czerwiec (4°C) | 7 |
Nicienie ziemniaka Ro1 (*2) | 1 |
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*2) | 1 |
Nicienie ziemniaka Pa2 (*2) | 1 |
Nicienie ziemniaka Pa3 (*2) | 1 |
Rak ziemniaka wz 1 (D1) (*3) | 10 |
Rak ziemniaka wz 2 (G1) (*3) | 7 |
Rak ziemniaka wz 6 (O1) (*3) | 7 |
Rak ziemniaka wz 18 (T1) (*3) | 7 |
(*1): 0= brak, 50= poważne
(*2): 9= odporny, 1= bardzo podatny
(*3): 10= odporny, 3= bardzo podatny
Charakterystyka
▪ Wczesna dojrzałość i dobre właściwości przechowywania zapewniają długi okres przydatności do spożycia
▪ Niska zawartość cukrów oraz stabilna jakość smażenia
▪ Lady Amarilla może być przechowywana w niższych temperaturach dla zapewnienia najwyższej trwałości bez narażania koloru smażenia
▪ Odmiana o wyśmienitej jakości smażenia i smaku
▪ Stabilna sucha masa, niskie ryzyko obić i elastyczność użycia