Lady Alicia Odmiany chipsowe


Pobierz pełny opis

Doskonałe połączenie cech zapewniających wysoką wydajność

Lady Alicia to najwyższej jakości chipsowa odmiana o średniej zawartości suchej masy i bardzo niskiej, stabilnej zawartości cukrów, dzięki czemu doskonale nadaje się do produkcji chipsów. Daje wysokie plony o krótkich owalnych bulwach, o żółtej skórce i miąższu oraz płytkich oczkach. Lady Alicia może być przetwarzana na świeżo lub ze względu na doskonałe właściwości przechowalnicze, może być przechowywana przez długi czas i przetwarzana do późna w sezonie. Chipsy produkowane z odmiany Lady Alicia są wyjątkowej jakości. 

Lady Alicia
PlonWysoki
OWG477
Zawartość suchej masy %25,7
DojrzałośćŚrednio wczesna
Okres uśpieniaŚrednio krótki
Wskaźnik obić (*1)12
Wtórny wzrost (*2)7.6
Parch zwykły (*2)7.7
Zaraza ziemniaka (*2)4.6
Kształt bulwyOkrągły/Okrągły owalny
Ilość bulw 40/70 %85
Kolor skórkiCiemnożółty
Kolor miąższuJasnożółty
Głębokość oczekPłytkie
JednolitośćBardzo dobra
Wady wewnętrzne %0
Pustowatość %0
Kolor smażonych chipsów październik (8°C)8
Kolor smażonych chipsów luty (8°C)8
Kolor smażonych chipsów maj (8°C)6
Kolor smażonych chipsów czerwiec (4°C)7
Nicienie ziemniaka Ro1 (*2)9
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*2)1
Nicienie ziemniaka Pa2 (*2)2
Nicienie ziemniaka Pa3 (*2)1
Rak ziemniaka wz 1 (D1) (*3)6
Rak ziemniaka wz 2 (G1) (*3)
Rak ziemniaka wz 6 (O1) (*3)4
Rak ziemniaka wz 18 (T1) (*3)4

(*1): 0= brak, 50= poważne
(*2): 9= odporny, 1= bardzo podatny
(*3): 10= odporny, 3= bardzo podatny

Charakterystyka

▪ Jasnożółte, okrągłe bulwy o niskim poziomie obić oraz stałej zawartości suchej masy 
▪ Odmiana wykazuje dobry potencjał plonowania również na lżejszych glebach 
▪ Doskonałe, stabilne właściwości przetwórcze, zapewniające atrakcyjną chrupkość podczas całego sezonu przechowywania 
▪ Idealny rozmiar z minimalną ilością bulw poza frakcją przetwórczą