Doskonałe połączenie cech zapewniających wysoką wydajność
Lady Alicia to najwyższej jakości chipsowa odmiana o średniej zawartości suchej masy i bardzo niskiej, stabilnej zawartości cukrów, dzięki czemu doskonale nadaje się do produkcji chipsów. Daje wysokie plony o krótkich owalnych bulwach, o żółtej skórce i miąższu oraz płytkich oczkach. Lady Alicia może być przetwarzana na świeżo lub ze względu na doskonałe właściwości przechowalnicze, może być przechowywana przez długi czas i przetwarzana do późna w sezonie. Chipsy produkowane z odmiany Lady Alicia są wyjątkowej jakości.
Lady Alicia | |
---|---|
Plon | Wysoki |
OWG | 477 |
Zawartość suchej masy % | 25,7 |
Dojrzałość | Średnio wczesna |
Okres uśpienia | Średnio krótki |
Wskaźnik obić (*1) | 12 |
Wtórny wzrost (*2) | 7.6 |
Parch zwykły (*2) | 7.7 |
Zaraza ziemniaka (*2) | 4.6 |
Kształt bulwy | Okrągły/Okrągły owalny |
Ilość bulw 40/70 % | 85 |
Kolor skórki | Ciemnożółty |
Kolor miąższu | Jasnożółty |
Głębokość oczek | Płytkie |
Jednolitość | Bardzo dobra |
Wady wewnętrzne % | 0 |
Pustowatość % | 0 |
Kolor smażonych chipsów październik (8°C) | 8 |
Kolor smażonych chipsów luty (8°C) | 8 |
Kolor smażonych chipsów maj (8°C) | 6 |
Kolor smażonych chipsów czerwiec (4°C) | 7 |
Nicienie ziemniaka Ro1 (*2) | 9 |
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*2) | 1 |
Nicienie ziemniaka Pa2 (*2) | 2 |
Nicienie ziemniaka Pa3 (*2) | 1 |
Rak ziemniaka wz 1 (D1) (*3) | 6 |
Rak ziemniaka wz 2 (G1) (*3) | |
Rak ziemniaka wz 6 (O1) (*3) | 4 |
Rak ziemniaka wz 18 (T1) (*3) | 4 |
(*1): 0= brak, 50= poważne
(*2): 9= odporny, 1= bardzo podatny
(*3): 10= odporny, 3= bardzo podatny
Charakterystyka
▪ Jasnożółte, okrągłe bulwy o niskim poziomie obić oraz stałej zawartości suchej masy
▪ Odmiana wykazuje dobry potencjał plonowania również na lżejszych glebach
▪ Doskonałe, stabilne właściwości przetwórcze, zapewniające atrakcyjną chrupkość podczas całego sezonu przechowywania
▪ Idealny rozmiar z minimalną ilością bulw poza frakcją przetwórczą