Wyjątkowa użyteczność i jakość
Lady Anna to odmiana frytkowa produkująca długie bulwy o żółtym miąższu o płytkich oczkach i wysokiej zawartości suchej masy. Lady Anna nadaje się do długotrwałego przechowywania, zapewniając jednolity kolor smażenia przez cały sezon, z wysoką wydajnością przetwarzania. Ma oporność ABCD na nicienie ziemniaka i nie jest podatna na problemy, takie jak wtórny wzrost, parch pospolity, obicia i fusarium.
Lady Anna | |
---|---|
Plon | Dość wysoki |
OWG | 290 |
Zawartość suchej masy % | 23,3 |
Dojrzałość | Średnia |
Okres uśpienia | Długi |
Wskaźnik obić (*1) | 6 |
Wtórny wzrost (*2) | 7.3 |
Parch zwykły (*2) | 7.1 |
Zaraza ziemniaka (*2) | 4.2 |
Kształt bulwy | Podłużny/Podłużny owalny |
Ilość bulw 50/+ | 65 |
Ilość bulw 40/70 | 88 |
Kolor skórki | Żółty |
Kolor miąższu | Jasnożółty |
Głębokość oczek | Bardzo płytkie |
Jednolitość | Dobra |
Wady wewnętrzne % | 0 |
Pustowatość % | 0 |
Kolor smażonych frytek październik (8°C) | 8 |
Kolor smażonych frytek luty (8°C) | 8 |
Kolor smażonych frytek maj (8°C) | 6 |
Kolor smażonych frytek czerwiec (4°C) | 5 |
Nicienie ziemniaka Ro1 (*2) | 9 |
Nicienie ziemniaka Ro2/3 (*2) | 8 |
Nicienie ziemniaka Pa2 (*2) | 8 |
Nicienie ziemniaka Pa3 (*2) | 2 |
Rak ziemniaka wz 1 (D1) (*3) | 10 |
Rak ziemniaka wz 2 (G1) (*3) | |
Rak ziemniaka wz 6 (O1) (*3) | 4 |
Rak ziemniaka wz 18 (T1) (*3) | 8 |
(*1): 0= brak, 50= poważne
(*2): 9= odporny, 1= bardzo podatny
(*3): 10= odporny, 3= bardzo podatny
Charakterystyka
▪ Bardzo gładki kształt i płytkie oczka zapewniają wysoką wydajność przetwarzania
▪ Odmiana nie jest wrażliwa na obicia i parcha zwykłego
▪ Odporność na nicienie ziemniaka (A, B, C oraz D)
▪ Możliwość długotrwałego przechowywania dzięki bardzo długiemu okresowi uśpienia